Vad är kalibrering av vindruta?

En kalibrering är en noggrann justering av kamerorna och sensorerna som finns monterade på din vindruta. Detta kallas för ADAS och står för “Advanced Driver Assistance Systems”. För att din bils alla system ska fungera optimalt behöver vindrutan kalibreras när den byts ut.

Vad är egentligen en kalibrering av vindrutan och varför behöver det göras? Är det något som du behöver tänka på? Oroa dig inte, din Carglassverkstad vet vad som gäller, men om du har en modernare bil kan det vara bra för dig att veta vad en kalibrering av bilglas innebär.

Vad är kalibrering av vindruta?

En kalibrering av vindruta är en process som innebär att en bilglastekniker justerar sensorer och kameror som är monterade på eller bakom vindrutan. Dessa sensorer och kameror kallas ADAS - Advanced Driver Assistance System - och finns i alla modernare fordon. De här avancerade förarassistanssystemen kan hjälpa dig som förare med flera olika saker, som till exempel: adaptiv farthållare, filbytesvarnare och nödbromsassistans. En kalibrering är således ett säkerställande av att dessa system fungerar som de ska när en vindruta har bytts ut.

Kalibreringen är en noga process som kräver plan mark och att lufttrycket i däcken är korrekt för att teknikern ska kunna kalibrera bilrutan regelrätt.

Varför behöver du kalibrera en vindruta?

För att ADAS-systemen ska fungera korrekt och pålitligt är det nödvändigt att sensorerna och kamerorna är korrekt inställda (kalibrerade). Om systemet inte kalibreras kan det leda till osäkra indikationer eller att systemet slutar fungera, vilket förstås skulle kunna innebära stor trafikfara. För oss är det självklart av yttersta vikt att du ska kunna lita på bilens säkerhetssystem som är integrerade i din bils vindruta.

Vissa ADAS-system kan också bidra till att optimera bränsleförbrukningen genom att anpassa fordonets hastighet och acceleration efter omgivningen. Med rätt kalibrering av vindrutan kan man dra nytta av dessa funktioner och därigenom minska bränsleförbrukningen som är bra för plånboken och miljön.

Kalibrera din vindruta med Carglass®

Kalibrering av vindrutan är en viktig del av trafiksäkerheten och underhållet av din bil. 

Om du byter en vindruta hos oss behöver du aldrig tänka på detaljerna kring en kalibrering. Vi har den senaste tekniken och de skickligaste bilglasteknikerna som säkerställer att din kalibrering utförs på ett professionellt och felfritt sätt.

Varmt välkommen till oss på Carglass®.

Carglass® byter din bilruta även ute i Europa

Hero 2000x800 happy girls in booth of car

Europasemestern kan snabbt riskera att bli förstörd om du råkar ut för en glasskada på bilen. Men inga problem, Carglass® finns i många länder över hela Europa.

Läs mer

Hur går det till att reparera ett stenskott?

Laga stenskott hero 2000x800px Tips and Guides

Att laga ett stenskott behöver inte vara dyrt eller ta lång tid, speciellt inte om du har en försäkring. Det tar vanligtvis inte mer än 30 minuter att få stenskottet åtgärdat.

Läs mer