Hur går det till att reparera ett stenskott?

Att reparera ett stenskott behöver inte vara dyrt eller ta lång tid, speciellt inte om du har en försäkring - vanligtvis tar det inte mer än 30 minuter att göra en lagning! Dessutom är det bra att få det fixat innan stenskottet växer och blir en spricka - då måste hela rutan bytas vilket innebär en högre kostnad för dig och en större påverkan på miljön.

Att laga ett stenskott är oftast varken dyrt eller komplicerat. Har du en försäkring kostar det inte mer än några hundra kronor och i vissa fall kan det till och med vara gratis. Det viktigaste är att reparera ett stenskott så snart som möjligt efter att skadan har uppstått. Detta eftersom en obehandlad skada lätt leder till att rutan kan spricka och då måste hela vindrutan bytas.

Det är dyrare att byta en vindruta än att reparera ett stenskott, även om du har försäkring. Dessutom bidrar ett byte med ett mycket större negativt miljöavtryck än en lagning. Så laga gärna i tid.

Laga stenskott är ett hantverk

En stenskottsreparation är ett tekniskt hantverk utfört av en bilglastekniker för att åtgärda stenskott på din vindruta. Stenskottet uppstår oftast när små stenar eller andra föremål slungas upp av andra fordon som kör nära dig, men det finns förstås undantag. Stenskott är inte den enda skadan som kan drabba ditt bilglas, men det är den enda som går att laga.

Skador som:

  • krossade rutor

  • sprickor

  • repor

kan våra bilglastekniker tyvärr inte laga, utan då måste hela vindrutan bytas ut. Det är därför det är så viktigt att åtgärda ett stenskott så tidigt som möjligt - innan det blir en spricka.

Hur går en stenskottsreparation till?

  • Det första som bilglasteknikern gör är att undersöka din bilruta och fastställa att stenskotten inte är för stora, för många eller på andra sätt för omfattande för att kunna lagas. Om skadorna är för stora eller om de är förlagda i förarens direkta synfält måste du byta vindrutan. Vi rekommenderar inte att vänta med detta eftersom om du blir stoppad av polis för en kontroll kan du faktiskt få böter för att du kör med en vindruta som inte anses som trafiksäker.

  • Om skadan går att laga kommer teknikern att rengöra området runt stenskottet och sedan borra ett litet hål i mitten av skadan. Hålet används för att injicera ett speciellt lim som fyller ut skadan och förhindrar att blir en spricka.

  • Efter att limmet har applicerats täcks hålet med en plastfilm och limmet får härda under några minuter. När limmet har härdat tas plastfilmen bort och teknikern slipar bort eventuellt överskott av lim för att få fram en slät yta. Färdig!

Hur lång tid tar det att laga ett stenskott?

Att laga ett stenskott tar vanligtvis inte mer än 30 minuter och det går att använda bilen direkt efteråt. Det är dock viktigt att inte tvätta bilen eller exponera vindrutan för starkt solljus eller extrem kyla under de första 24 timmarna efter en reparation. Då får limmet tid att härda ordentligt.

Hitta en tid

Vad är kalibrering av vindruta?

Hero 2000 x 800 technician recalibration

En kalibrering är en noggrann justering av kamerorna och sensorerna som finns monterade på din vindruta.

Läs mer

Byt din vindruta eller laga stenskott över hela Sverige

Hero Essingeleden Jon Flobrant

Vi på Carglass® har lång erfarenhet när det kommer till reparation av stenskott och vindrutebyten, med etablerade verkstäder över hela Sverige.

Läs mer