Carglass svarar på dina frågor

Polera repor på vindrutan?

Kan du polera bort repor i vindrutan? Svaret är tyvärr, nej. Till skillnad från stenskott, kan inte repor i vindrutan repareres. Om du har repor som skymmer sikten för dig som förare måste du byta din vindruta. Om repan däremot är liten och inte skymmer din sikt måste du inte byta vindrutan om du inte vill.

Kan man laga spricka i bilruta?

En spricka i vindrutan är en typ av skada som är för omfattande för att en bilglastekniker ska kunna reparera rutan. Detta gäller oavsett hur liten eller stor sprickan är. Om din vindruta har spruckit behöver du åtgärda detta snarast möjligt genom att byta hela bilrutan.

En bilruta med spricka leder inte bara till försämrad sikt, det kan till och med ge dig böter för att vindrutans skick anses som bristfälligt vid en poliskontroll.

Måste man ha vindruta på bilen?

Du måste alltid ha en framruta på din bil när du kör den. Detta är av flera säkerhetsskäl, först och främst skyddar den dig som förare mot stenskott, väderlek och andra saker som kan skada dig. Förutom att den skyddar dig och medpassagerare är vindrutan vanligtvis en bärande del i bilens konstruktion.

Kan man byta vindrutetorkare själv?

Du kan absolut byta vindrutetorkare själv. Hela processen är förhållandevis enkel, men varierar från bilmodell till torkarblad. Torkarbladen har olika form och längd baserat på vilket bilmärke och bilmodell som du ska byta blad på.

  • Börja med att mäta dina blad så att du får rätt täckning på rutan.

  • Lyft sedan upp armen till torkarbladet, du kan behöva ta i för att få loss torkarbladet men se till att vara försiktig för att inte skada vindrutan.

  • Montera sedan det nya bladet med något av de olika fästen som följer med – följ manualen om du är osäker på hur du ska göra vid monteringen.

  • Tänk på att aldrig släppa ner armen utan torkare eftersom det kan spräcka rutan.

Vissa bilmodeller kräver att du försätter bilen i serviceläge för att kunna byta vindrutetorkare. Tänk även på detta innan du börjar. Om det hela känns jobbigt eller komplicerat kan du kika på videon och se en av våra experter byta torkarblad. Du är också varmt välkommen att boka en tid hos oss på Carglass, vi byter gärna vindrutetorkare åt dig.

Får man ta bort vindrutetorkare för bakrutan?

Det finns inget krav på vindrutetorkare för bakrutan. Detta gäller även bilmodeller som redan har en torkararm för bakrutan. Det kan förstås vara bra för din sikt men det är inget krav. Däremot är det lag på att ha fungerande vindrutetorkare och torkarblad till framrutan.

Hur ofta bör man byta vindruta?

Om dina bilglas, fram-, bak- eller sidorutor är i gott skick finns det ingen anledning att byta glaset. Däremot kan stenskott, sprickor eller repor påverka sikten eller innebära en säkerhetsrisk. Du behöver bara byta eller reparera en ruta som är trasig.

Bör små stenskott lagas?

Stenskott, oavsett storlek, bör alltid lagas. Den främsta anledningen är att stenskott som inte lagas kan leda till sprickor som inte går att laga. Det är alltid lättare att laga ett litet stenskott framför att byta hela din vindruta. Stenskott som är större än 3 centimeter går inte att laga, det går inte heller att laga en ruta med fler än tre stenskott. Stenskotten får inte sitta i förarens direkta synfält eller mindre än fem centimeter från rutans kant.

Laga stenskott själv?

Att laga ett stenskott själv är fullt möjligt, men det är inget vi rekommenderar. Att laga ett stenskott själv tar oftast längre tid och kostar dig förmodligen mer pengar än om du gör det hos en specialist. För att försäkringen ska gälla är det dessutom ett krav från försäkringsbolagen att arbetet utförs hos en auktoriserad bilglasmästare.

Med försäkring blir kostnaden oftast liten eller ingen alls.

Hur många stenskott kan man reparera?

För att vi på Carglass ska kunna reparera din vindruta får du max ha 3 stycken stenskott i din vindruta. Stenskotten får max vara 3 centimeter stora, annars är de för stora för att reparera och då behöver du byta din vindruta.

Stenskott i sidoruta går inte att laga, den rutan behöver vi byta oavsett mängd och storlek.

Hur ser ett lagat stenskott ut?

Ett lagat stenskott ser ut som en lätt tonad yta i en liten cirkel runt området där ditt stenskott tidigare varit. Sikten genom reparationen blir något försämrad, vilket är därför det är viktigt att stenskottet inte är i ditt direkta synfält om en reparation ska vara möjlig. Annars måste rutan bytas helt.

Kan man besikta bilen med en sprucken ruta?

Om din bil har en spricka eller ett stenskott i förarens synfält kommer du att behöva åtgärda detta för att bli godkänd. Sprickor eller stenskott utanför förarens synfält behöver inte leda till ombesiktning, det skiljer sig från besiktning till besiktning.

För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att du åtgärdar skadorna innan din kontroll, det blir sannolikt billigare för dig i längden och kommer spara dig mer tid.

Måste vindrutetorkare fungera vid besiktning?

Nej, i regel behöver inte dina vindrutetorkare fungera vid besiktningen eftersom detta inte ingår i kontrollen. Men varje besiktning görs individuellt och det finns ingen garanti för att du inte får en efterkontroll.

Hur gör man rent vindrutetorkare?

Fyll en skål eller hink med varmt eller ljummet vatten. Gnugga bort det värsta smutset med en tvättsvamp och använd en ren trasa och ett rengöringsmedel för det sista. Se till att välja ett skonsamt rengöringsmedel som inte skadar dina torkarblad. Spolarvätska eller annat rengöringsmedel gjort för dina vindrutor fungerar utmärkt. För att hålla dina torkarblad rena längre rekommenderar vi att du tar bort löv, barr och annat som kan fastna på vindrutetorkaren.

Hur länge kan man vänta med stenskott?

Att vänta för länge med att reparera en trasig vindruta är aldrig en bra idé. Desto längre du vänta desto större är chansen att rutan spricker och då går det inte längre att laga vindrutan och du måste därmed byta rutan istället. Då är det betydligt enklare och billigare att laga rutan direkt istället.

Exakt hur länge du kan vänta är svårt att säga eftersom det beror på flera faktorer från kvaliteten på ditt glass, till omfattningen på din skada samt hur du kör och vilket underlag och vilka förhållande du kör under. Det enklaste är att sätta på ett stenskottsplåster så snart du får ett stenskott och boka en tid direkt för att undvika att en skada övergår till en spricka.

Varför låter mina vindrutetorkare?

Det är friktionen mot din vindruta som gör att dina torkarblad låter. Detta beror främst på två saker. Den första anledningen kan vara att det är dina torkarblad som är torra, kanske för att de är utnötta och gamla. Den andra anledningen kan vara att du har fel vinkel på torkarbladen vilket gör att bladet inte glider över rutan lika friktionsfritt som det ska göra.

Måste man laga spricka i vindrutan?

Du måste byta din vindruta om rutan har skador som påverkar din direkta sikt som förare. Om skador som, repor, sprickor eller stenskott inte utgör en trafikfara har du som förare ingen laglig skyldighet att åtgärda detta, däremot finns det stor risk att du inte klarar en framtida besiktning med dessa skador på din vindruta.

En skadad vindruta är också en säkerhetsrisk även om skadan inte är förlagd till förarens synfält. En spricka i vindrutan gör vindrutan svagare och skyddar dig därför inte lika bra vid en olycka. Det kan exempelvis utlösa krockkudden av misstag om du om du kör en bil med sprucken ruta, beroende på vilken bil och modell du har.

Får man köra med spricka i vindrutan?

Ja, såvidare du inte utgör en trafikfara vilket kan vara en snäv tolkning, speciellt om en olycka sker och någon kan bevisa att din spruckna ruta var orsaken till olyckan. Ur ett säkerhetsperspektiv bör du aldrig köra din bil med en skadad bilruta.

Det spelar ingen roll hur stor sprickan är, om den är i ditt synfält som förare eller om den på andra sätt påverkar säkerheten i trafiken måste du åtgärda den. Du kan till och med få böter för en spricka i vindrutan om polisen stoppar dig för en kontroll.

Kan man få böter för stenskott?

Ja, du har stenskott som påverkar ditt synfält som förare kan du faktiskt få böter om du inte åtgärdat dina stenskott. Reglerna säger att om du utgör en trafikfara till exempel genom försämrad sikt med stenskott, spricka eller repor.

Det är upp till polisen som gör kontrollen att avgöra om skadorna kan klassas som trafikfarliga.

Är det farligt att köra med sprucken vindruta?

Att köra bil innebär alltid en liten risk eftersom du färdas i en miljö med flera andra trafikanter i höga hastigheter. Allt som påverkar din sikt eller säkerhet påverkar hur mycket större risken är när du sätter dig i en bil. Förutom att en sprucken ruta försämrar din sikt, skyddar den också dig sämre än en ruta som är hel om du skulle råka ut för en olycka.

Med andra ord att köra med en sprucken vindruta är att öka risken för att du och dina medpassagerare och andra trafikanter råkar ut för en olycka.

Vad är Carglass garanti?

Carglass garanti är en garant för att din reparation ska hålla. Om en stenskottreparation spricker kommer vi på Carglass att byta din vindruta helt gratis. När vi utför en reparation är vi helt säkra på att reparationen kommer hålla.

Garantin är inte giltig om det uppstått nya skador på din ruta.

Har Carglass drop in?

Nej, tyvärr har vi inte drop in. Vi kan dock hjälpa dig reparera en trasig framruta över hela Europa, så länge vi har en verkstad i det land du befinner dig.

Vid lagning av stenskott och montering av en tillfällig plexiruta – kan det finnas möjlighet vid drop in. Beroende på om det finns tid och plats i verkstaden du besöker.

Vad är glasbehandling?

En glasbehandling är en process som är till för att göra din vindruta vattenavvisande. Det betyder att vatten och annan vätska lättare rinner av din framruta vilket förbättrar din sikt under nederbörd och gör det lättare att hålla vindrutan ren.

Varför blir det imma på bilrutor?

Det är vanligast på vintern eller när det är kallt ute, men kan hända även på sommaren. Det har att göra med att det kommer in mycket fukt i bilen som på grund av temperaturskillnaden blir kondens på bilens rutor.

För att bli av med imman behöver du ta bort fukten. Det enklaste sättet är att sätta på värmen i bilen och genom att försöka undvika blöta kläder eller andra fuktiga saker i bilen. Vilket förstås kan vara svårt om det snöar eller regnar. Då är kupévärmare din bästa vän.

Vad ska man göra för att undvika stenskott?

Det svårt att helt skydda din bil från stenskott, men det finns några saker du kan tänka på när du kör för att minimera risken för stenskott. Först och främst se till att hålla ett rimligt avstånd till andra trafikanter, inte bara minskar det din risk för stenskott det minskar också risken för olyckor. Stenskott kommer oftast från andra trafikanter och förutom att hålla avstånd kan du också försöka köra utanför rusningstrafik för att ytterligare minimera risken för stenskott.

Stenskott är vanligast under den tid på året som det sandas och grusas, vanligtvis vinter och höst, men även våren beroende på en skiftande väderlek. Sommaren är den tid då du har minst sannolikhet att råka ut för ett stenskott.