Stenskott vid besiktning -

allt du behöver veta

Stenskott vid besiktning

Har du fått stenskott på vindrutan innan besiktningen?

Att hinna få stenskott på vindrutan lagat innan glaset spricker sparar både tid och pengar, det är bättre för miljön och du minskar risken för ombesiktning. Vi på Carglass® är experter på bilglas och reparerar alltid en ruta (istället för att byta ut den) där det är möjligt. En reparation påverkar inte vindrutan utan den kommer att vara lika stark som före skadan. En lagad vindruta räknas dessutom som en hel vindruta (förutsatt att den lagade glasskadan inte sitter i till exempel siktfältet).

Var på vindrutan kan man laga stenskott?

Vi lagar alltid där det är möjligt, det är bättre för miljön och billigare än att byta hela rutan. Där en lagning negativt påverkar din eller din bils säkerhet, eller riskerar att ge dig som förare en försämrad körupplevelse lagar vi inte. Det handlar typiskt om skador i förarens siktfält, framför körassistanssystem eller för nära rutans ytterkant.

Siktfalt-Stenskott-Lagning-Carglass

Därför ska du laga stenskott på vindrutan direkt!

Har du en spricka eller ett stenskott på vindrutan innan besiktning behöver detta åtgärdas så snart som möjligt. Har en vindruta väl spruckit måste den bytas och sprickor och stenskott på rutan vid besiktning kan ge nedslag. Byta vindruta är mycket dyrare, tar längre tid och har en högre belastning på miljön än att laga rutan innan den spricker. Stenskott på rutan är den vanligaste anledningen till att vindrutor börjar spricka, därför är det smartaste man kan göra att laga stenskottet. Boka en tid för lagning innan vindrutan spricker och helst innan besiktningen. Lagningen påverkar inte vindrutan utan den kommer att vara lika stark som innan. Tack vare vårt patenterade lagningsmedel kan vi garantera att lagningen inte går upp och därför ger vi livstidsgaranti på arbetet.

Undvik nedslag på bilglaset vid kontrollbesiktning

Vad innebär nedslag på bilglaset? 

Nedslag på bilglaset innebär att ett eller flera fel på bilglaset har upptäckts vid besiktningen. Du kan få nedslag på bilglaset om du har en spricka i vindrutan vid besiktningen utan krav på ombesiktning. Då förväntas du åtgärda skadorna så snart som möjligt.

Du kan även få en 2:a på besiktningen med krav på ombesiktning. En 2:a kan du få om skadorna på ditt bilglas är så pass allvarliga att det måste åtgärdas för att inte bli en trafikfara. Då förväntas du åtgärada dessa fel innan utsatt ombesiktningsdatum.

Vad händer om man får nedslag?

Du förväntas åtgärda felen så snart som möjligt och inte köra allt för mycket med din bil fram tills dess. Då kan du riskera körförbud.

Måste man byta inom ett visst datum?

Om du fått en 2:a på besiktningen förväntas du åtgärda felen innan utsatt ombesiktningsdatum utan att då använda bilen mer än nödvändigt fram tills att felen är åtgärdade. Om detta inte görs innan ombesiktningsdatumet kan du få körförbud.

Får man ens köra hem? 

Du får köra hem om felen på bilglaset inte är alltför allvarliga. Allvarliga fel kan till exempel vara att din vindruta är så repig och sliten att du bländas av mötande trafik. Om du har en spricka eller ett stenskott i vidrutan, nära området för siktfältet vid besiktningen och på grund av detta får försämrad sikt bör du heller inte köra bilen.

Laga eller byt bilglas hos oss

Hitta en tid